性价比高的光固化3d打印机Form 1打样效果评测

3D打印评测
11/09
00:00
评论

大家好啊。这是性价比高的光固化3d打印机Form 1打样效果,大家可以看看

有样野唔系好明, 照计呢隻公仔系倒转由下面 build 上黎既, 而地心吸力系反转的.
点解隻脚中间要 support 既?  佢既 support 好似无当佢系例转 build 咁既?有个问题成日都唔记得问添, FORM 1 打印速度如何?
用番个海盗计, 唔知打印左几耐.

同埋, FORM 1 系咪无乜野需要 tune 呢?   
不过, 最大问题系, 如果有野坏左唔知点算.  家阵部闪铸有乜野问题, 呢度都大把 ching 帮手.
我都有嘢想请教, 呢部机系咪 "老虎friendly"? 包括嘈唔嘈? 大唔大味? 印出来系咪要用火酒清洗成品 (好似边到睇过要)? 洗完D火酒可否重用?

Budget 果关难过, 但老虎果关仲难
比你搅到我心思思....好在, 想买都唔系即刻有得买
我估呢部应该会无我家阵部闪铸咁大声同气味, 应该会静好多.
我初初买番黎, 打开门打印, 隻老虎话闻到有味, 一定要我关房门打印.
半夜在书房印, 如果唔落罩关好门, 我在睡房都可以听到打印声 (中间已经隔左一间房).

如果只系声音同埋气味, 老虎果关应该唔难过.
而且, FORM 1 可以用黎打印 D 靚靚既小饰物, 可能隻老虎会更加鐘意呢.  你睇下楼主 D 產品, 真系人见人爱.
不过, FORM 1 出货好似好慢喎......年尾既双粮, 可能可年年尾至收货.
唔知佢几时至可以量產, 又平又有现货就正,  到时 ching 如果搅团购, 记得通知声....
楼主成日放毒, 搅到人心思思..
FORM 1无野要tune,开机就用得。坏咗就大鑊,香港无代理,自己send去美国整。

因為屋企细,部机就放喺我座位隔篱(其实已经答咗你问题)
超静。开机及完成有唧唧声同格格声,印嘅时候好静,基本上开咗电视就听唔到。
关盖无味。印完打开盖有啲味,好似好浓烈的醋酸味。
系。印出来清洁比较烦,要用无水酒精(99…’精)清洁。酒精可再用。

至於出货时间,FormLabs已经好努力,已经开始出货去亚洲。可以订住先,出货先过数啫。

上一篇:Eventorbot 在Kickstarter筹资3D打印机大失所望
下一篇:3d打印的巨型怪兽

2013-11-9 15:42:38 | 显示全部楼层
东西不错,说明向外星人写的,看得头大

2013-11-9 22:44:01 | 显示全部楼层
fzfjsmw 发表于 2013-11-9 15:42
东西不错,说明向外星人写的,看得头大

我感觉也像是外国人写的

评分

伊麦国际 + 5 赞一个!

2013-11-15 01:06:39 | 显示全部楼层
这个是香港人写的。

zp3
2013-11-19 14:23:30 | 显示全部楼层
ansion 发表于 2013-11-15 01:06
这个是香港人写的。

效果貌似还真的不错啊。大陆有人入手了吗?

推动3D打印

关注南极熊

通知

联系QQ/微信9:00-16:00

南极熊3D打印网

致力于推动3D打印产业发展